Dr. Marloes van Houten werkt bij Politieke Sociologie en houdt zich als senior onderzoeker bezig met het onderwerp jongeren en gezondheidsbeleid. Ze woonde in Hong Kong van 2012-2017 en in Italië in 2017. Samen met haar netwerk uit deze plekken schreef ze twee artikelen en lanceerde een ‘call to action’ geadresseerd aan de overheid, maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers.

-

Het eerste lange artikel ging vorige week in op maat gemaakte briefings naar de hierboven genomen partijen. De strekking van het bericht aan de overheid:

1. Taiwan/Hong Kong hebben ons veel te leren met hun SARS (2003) ervaring
Zij hebben door hun ervaring in te zetten, en harder op te treden dan WHO in eerste instantie adviseerde, nu een hele lage caseload! De bevolking is tevens 'getraind' en het SARS (2003) zit nog in hun collectieve genen, dus zij houden elkaar en de regering scherp. Het medisch personeel ging staken bij 15 (!) cases om de grens met China geheel te sluiten.

2. Ken uw volk

De Nederlandse bevolking heeft geen recente pan/epidemie ervaring, en zal het onderschatten. Tevens kennen we een niet-hiërarchische cultuur, dus we 'doen toch wat we willen'. Dus! Liever te harde dan te slappe maatregelen als lijn communiceren vanuit de overheid. De gemiddelde Nederlander zal water bij de wijn doen, en ruimte zien voor eigen interpretatie. Gewoonten zijn niet plots te veranderen en dus zal de Nederlander grote moeite hebben om te schakelen, bijvoorbeeld mbt social distancing. Mondkapjes zijn niet beschikbaar en mochten ze er zijn, dan zal ‘buitengewoon raar’’ voelen voor de Nederlandse bevolking om ze te gaan dragen.

3. Met de huidige maatregelen en de exponentiële groei, gaan we het niet redden
De maatregelen voorgesteld in het artikel zijn ingrijpende maatregelen. Maatregelen waarbij de bevolking elkaar zal moeten helpen, en de overheid mogelijk ook enkele getroffen branches (kunst/cultuur, ZZP, MKB) kan ondersteunen.

Het volledige artikel

In het volledige artikel van vorige week staat beschreven wat we kunnen leren van landen die SARS in 2003 hebben meegemaakt en de maatregelen die zij nu treffen. Het begint met een sociaal politieke analyse en EUR-ASIA vergelijking, het eindigt met praktische tips voor de overheid, bedrijven en individuen en een stuk over welzijn in thuisisolatie.

De response was overweldigend: individuen, bedrijven, ziekenhuizen en politiek actoren die de boodschap ter harte namen. Natuurlijk waren er ook die er niet aan wilden om drastische veranderingen in te zetten.

Deze week, naar aanleiding van de toespraak van Rutte op zondag 15 maart, schreef Marloes van Houten een verkorte en geupdate versie:

Verkorte versie van het artikel "Groepsimmuniteit. Een wilde gok"

Hierin reflecteert ze op het plan rondom groepsimmuniteit en social distancing. Gedeelten van het artikel gingen wederom in een briefing rond naar verschillende politieke en maatschappelijke partijen om de noodklok te luiden. Het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken publiceerde een deel ervan:

Artikel bij Sociale Vraagstukken

Over de auteur

Dr. Marloes van Houten (1982) is in de eerste plaats getraind als professioneel danseres, fysiek actrice en in de beeldende kunst. Later bekwaamde ze in conflict studies, sociale geografie en trauma therapie. ­Ze werkte jaren lang in conflict en rampgebieden als humanitair werker en onderzoeker. Van 2012-2017 was ze woonde ze in Hong Kong en werkte als docent aan de Lingnan University. Ook startte ze haar eigen danstheater collectief ‘Forge Collective’ wat in Oost-Azië en Nederland sociaal politieke vraagstukken belicht door middel van danstheater voorstellingen, beeldende tentoonstellingen en film.
Vorig jaar besloot het collectief een sabbatical in te stellen wegens de politieke crisis in Hong Kong. Dit jaar stonden ze in de startblokken om mooie projecten te lanceren. En toen stak het c-virus zijn kop op…..

Tegenwoordig werkt ze als senior onderzoeker naar jeugd en gezondheid aan de afdeling Politieke Sociologie van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast werkt ze in de dans/theater wereld, en geeft 1 dag in de week rehabilitatie en traumatherapie aan (ex-)kanker-patiënten.

dr. S.M. (Marloes) van Houten

Faculty of Social and Behavioural Sciences