For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

Tijdens deze editie van onze maandelijkse boekenclub interviewt Persis Bekkering Louise Gunning over het boek 'The Children Act' van Ian McEwan. In 'The Children act' (De Kinderwet) behandelt McEwan de vraag wie zeggenschap heeft over de medische behandeling van kinderen. Mag je ouders tijdelijk uit de ouderlijke macht zetten omwille van het kind? Voor Louise Gunning is dat een dilemma dat ze uit de praktijk kent.

Detail Summary
Date 22 January 2019
Time 17:30 - 18:45
Location Amsterdamse Academische Club (AAC)
Room Amsterdamse Academische Club

Programma

17.00 uur inloop
17.30 uur start Academische Boeken Club
18.45 uur einde programma, gevolgd door diner en borrel

'The Children act' van Ian McEwan

Zou jij je kind redden als de medische behandeling in strijd is met je geloof? Rechter aan het Hooggerechtshof Fiona Maye stort zich op de ingewikkelde zaak van een doodzieke 17-jarige jongen die, samen met zijn ouders, een noodzakelijke bloedtransufsie weigert omdat dit in strijd is met zijn geloof als Jehova's getuige. Besluit Fiona dat de jongen te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of weegt het recht op vrije wil toch zwaarder? Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen.

Louise Gunning over 'The Children Act'

Ik lees McEwan graag. Ik houd van zijn schrijfstijl en de actualiteit die hij in zijn romans weet te brengen. Maar dit boek raakte mij nog meer dan zijn andere werk.

Allereerst is het centrale dilemma in het boek, de vraag wie uiteindelijk zeggenschap heeft over de medische behandeling van kinderen, er een die ik uit de praktijk ken. Ik vond in mijn AMC tijd, de enkele keer dat we de beslissing moesten overwegen om ouders tijdelijk uit de ouderlijke macht te ontzetten omwille van het kind, de moeilijkste discussies die er waren. In dit boek komen alle aspecten aan bod. Overwegingen gebaseerd op geloofsovertuiging van de ouders, de keuzevrijheid van een adolescent, de irrationaliteit van de gehanteerde argumenten, de rol van een rechter, ze raken allemaal de actualiteit van vandaag.

Daarnaast is de hoofdpersoon, een vrouwelijke rechter, wel getrouwd maar kinderloos, met een prachtige carrière maar een huwelijk dat dreigt te desintegreren, een workaholic die moeite heeft haar passie voor haar vak in evenwicht te brengen met haar persoonlijk leven, een soort archetype waarbinnen de dilemma’s die heel veel jonge vrouwen nog steeds ervaren, worden samengebracht.

McEwan beschrijft die dilemma’s in een proza dat bijna aan poëzie doet denken. Ze zijn niet op te lossen, maar worden prachtig ontrafeld en laten de lezer tevreden maar ook een beetje triest achter.

De Academische Boekenclub

Bij de Academische BoekenClub staat het favoriete boek van een UvA-wetenschapper centraal. Journalist en schrijver Persis Bekkering leidt de avond. Na aanmelding ontvangen bezoekers een aantal vragen en aandachtspunten over het boek, om tijdens het lezen in de gaten te houden.

Geïnteresseerden die het boek niet helemaal uit hebben zijn ook welkom. Het boek wordt plenair behandeld en er is gelegenheid om vragen te stellen en te discussiëren.

Over Louise Gunning

Louise Gunning (1951) is sinds 20 april 2015 universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de UvA. Zij was van 1 april 2012 tot 19 april 2015 voorzitter van het College van Bestuur van de Uva en de HvA. Vanaf 2010 was zij voorzitter van de Gezondheidsraad en universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was zij vanaf 1991 hoogleraar bij de UvA en heeft zij - eerst als lid en later als voorzitter van de Raad van Bestuur - jarenlang leiding gegeven aan het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) en was zij decaan van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Mevrouw Gunning studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Johns Hopkins School of Public Health in Baltimore, USA. Zij promoveerde aan de EUR.

Over Persis Bekkering

Persis Bekkering studeerde Griekse en Latijnse taal en cultuur in Groningen en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is freelance kunstjournalist. Haar specialisaties zijn klassieke muziek en literatuur. Ze werkt voor diverse opdrachtgevers, zoals De Volkskrant en Elle. Onlangs debuteerde zij met de roman Een Heldenleven.

Blijft u eten?

Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting

Aanmelden Academische BoekenClub

Amsterdamse Academische Club (AAC)

Room Amsterdamse Academische Club

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam