For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
De overheid heeft met het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme (AIAJ) aangegeven de (hernieuwde) dreiging van het jihadisme zeer serieus te nemen. Dit onderzoeksvoorstel kan het actieprogramma aanvullen in de informatievoorziening over radicale islamitische organisaties die de Nederlandse Syriëgangers geïnspireerd hebben.

Het salafisme in Nederland heeft de afgelopen jaren een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Kleine jihadistisch-salafistische netwerken hebben zich in de marges van de brede salafistische beweging een nieuw soort activisme eigen gemaakt en op de kaart gezet, waarbij de publieke da’wa centraal staat en aanhangers en sympathisanten bereid zijn deel te nemen aan een gewelddadige strijd in onder meer Syrië en Irak. Sharia4Belgium (S4B) geldt voor Nederlandse veiligheidsdiensten als zo een in het oog springend jihadistische netwerk dat de nodige invloed heeft gehad in Nederland. Diverse radicaal-islamitische netwerken, waaronder Behind Bars, Straatdawah en Sharia4Holland raakten geïnspireerd door de werkwijze én ideologie van S4B.  

De rol van sociale media

Sociale media spelen onmiskenbaar een rol in de zichtbaarheid en mobilisatiekracht van deze en gelijksoortige netwerken en de aard van hun publieke da’wa. Niet alleen de contacten die daar opgedaan worden zijn essentieel in het activisme, de video’s van bijvoorbeeld lezingen en zogenaamde straatda’wa die via sociale media gedeeld worden helpen ook bij het verspreiden van de ideologie. Deze videoproducties zijn echter nog niet diepgaand onderzocht en ook de ideologie van de S4B, die netwerken in Nederland inspireerde, is nog niet systematisch beschreven.  

Het onderzoek

Dit onderzoek stelt de hoofdvraag: Wat is de ideologie van Sharia4Belgium, zoals deze wordt getoond in zijn videoproducties, en hoe wordt deze uitgedragen? Hierbij zal er niet alleen naar de ideologie van de S4B gekeken worden, maar ook naar de plaats ten van de S4B ten opzichte van gelijksoortige organisaties. Het onderzoek zal beschrijvend van aard zijn, waarvoor een selectie van 216 videoproducties, die van de originele website van Sharia4Belgium zijn gedownload, zal worden geanalyseerd.

Projectduur: 01/12/2014 tot 30/09/2015
Subsidie: Ministerie van Buitenlandse Zaken